„Szép hölgy szív nélkül” – A számolócédula meséje

A két világháború közötti időszakban élte virágkorát egy rendkívül bájos,  sokszínű, de céda reklámhordozó, a számolócédula

Ez a XVIII. század elején születő, majd az Osztrák-Magyar Monarchia idején már mindenhol elterjedt aprónyomtatvány az első sorozatgyártott reklámeszközök közé tartozik.

A számolócédulák a gépi pénztárblokkot helyettesítették: a kereskedők és a vendéglátósok ezeken a 7×15 cm-es, 50 illetve 100-as ívekben megrendelt kis lapocskákon számolták össze a tételeket és adták meg a fizetendő végösszeget. Másfelől kézbe adható reklámeszközként is funkcionált. A századfordulóra minden magára valamit is adó gyártó és kereskedő rendelkezett saját arculatú számolócédulával.

A Herz Ármin Fiai Rt. Szalámigyár litografált számolócédulája

A kisebb vállalkozások olcsóbb nyomdai úton állíttatták elő egyszerűbb grafikával, míg a nagyobb cégek (pl. a Törley, a Zwack, a Stollwerck, vagy a Herz) litografált számolócéduláikat a kor híres művészeivel terveztették. A szecesszió idejéről fennmaradt igényes változatokon fontos szerep jutott a különféle reklámszövegeknek is.

Háború előtti számolócédulák, forrás: MúzeumDigitár

A számolócéduláról így ír 1938-ban a Reklámélet havilap: „Azért született a világra, hogy mosolygó színes arcával mindenkit meghódítson, akinek csak a keze ügyébe kerül, vagy akinek a pillantása reá esik, de örökösen csak a hátát mutogatja, a hátát, amin ott van a számla, amit fizetni kell…”

Képek forrása: www.pinterest.com, www.eastjournal.net

 

Érdekel a téma? Neked ajánlom: