Halállal riogatnak a munkavédelmi plakátok

Mint egy szappanopera: dráma, vér és összeesküvés az ipari (tűz -és munkavédelmi) plakátokon.

Ennek az igazán különleges plakáttípusnak az volt a feladata, hogy szemléletesen és egyszerűen hívja fel a figyelmet a munkavégzés során leselkedő veszélyekre. A mai szemmel sokszor megmosolyogtató plakátok hatásmechanizmusa hasonló volt a középkori haláltánc ábrázolásokhoz: ott bujkál körülötted a végzet és kész lecsapni rád bármelyik pillanatban.

Számos munkavédelmi plakát maradt fent a két világháború közötti időszakból. A háború után hazánkban az 50-es 60-as években szovjet mintára terjedtek el újra, színes foltként ékesítve gyáraink és üzemeink komor belső tereit. A korai ipari plakátok a szocialista értékrend korlenyomatai. A kereskedelmi plakátoktól eltérően felhasználták propagandacélokra is (pl. felhívták a figyelmet az üzemi szarkákra, vagy a termelést bojkottáló lógósokra). Egyszerű képi világuk elősegítette, hogy üzenetüket a képzetlen vagy analfabéta munkások is könnyen tudják értelmezni.

OTI Munkavédelmi plakát 1932.

A villamos plakátokhoz hasonlóan számos munkavédelmi plakátot iparművész tervezett, de nyilvánvalóan senki nem pályája csúcsának tekintette ezeket a megbízásokat.

Az ipari plakát a nyolcvanas évek végéig, a nagy gyárbezárásokig ugyanúgy hozzátartozott az üzemi enteriőrhöz, mint a lemezszekrények ajtajaira ragasztott meztelen nős naptárak.

Képek forrása: ommf.gov.hu, pinterest.com

 

Érdekel a téma? Neked ajánlom:

Munkavédelem, foglalkoztatás-felügyelet: Plakátok, propagandaanyagok

34 vicces, szovjet munkavédelmi plakát