Halállal riogatnak a munkavédelmi plakátok

Mint egy szappanopera: dráma, vér és összeesküvés az ipari (tűz -és munkavédelmi) plakátokon

Ennek az igazán különleges plakáttípusnak az volt a feladata, hogy szemléletesen és egyszerűen hívja fel a figyelmet a munkavégzés során leselkedő veszélyekre. A mai szemmel sokszor megmosolyogtató munkavédelmi plakátok hatásmechanizmusa hasonló volt a középkori haláltánc ábrázolásokhoz: ott bujkál körülötted a végzet és kész lecsapni rád bármelyik pillanatban.

A munkavédelmi plakátok már a második világháború előtt is elterjedtek voltak. Egyszerű képi világuk elősegítette, hogy üzenetüket a képzetlen vagy analfabéta munkások is könnyen tudják értelmezni.

Munkvédelmi plakát 1937-ből
Munkavédelmi plakát 1937-ből. Grafikus: Kende Vince. A kép forrása: bedo.hu

A munkavédelmi plakátok hazánkban az 50-es 60-as években, szovjet mintára terjedtek el újra, színes foltként ékesítve gyáraink és üzemeink komor belső tereit.

Munkavédelmi plakátok
A képek forrása: ommf.gov.hu
Munkavédelem plakátokon
A képek forrása: ommf.gov.hu

Külön típust képviseltek a propagandacéllal használt munkahelyi plakátok, amelyek felhívták a figyelmet a szocialista értékrenddel össze nem egyeztethető viselkedésre, pl. a fusizókra, vagy a termelést bojkottáló lógósokra. Az éberség jegyében hadat üzentek az üzemi szarkáknak is.

Munkavédelmi plakát
A képek forrása: ommf.gov.hu

A villamos plakátokhoz hasonlóan számos munkavédelmi plakátot iparművész tervezett, de nyilvánvalóan senki nem pályája csúcsának tekintette ezeket a megbízásokat.

Munkavédelmi (tűzvédelmi) plakátok a '70-es évekből
Tűzvédelmi plakátok a ’70-es évekből. A képek forrása: pinteraukcioshaz.hu

Az ipari plakát a nyolcvanas évek végéig, a nagy gyárbezárásokig ugyanúgy hozzátartozott az üzemi enteriőrökhöz, mint a lemezszekrények ajtajaira ragasztott meztelen nős naptárak.

Képek forrása: ommf.gov.hu, pinterest.com

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom: