A TikTok lehetséges szerepe a gyógyszermarketingben

Az elmúlt években a TikTok videómegosztó alkalmazás még a politikában is rendkívül népszerűvé vált, így a gyógyszermarketing sem nélkülözheti az alkalmazását.

A felhasználók rövid videókat készítenek olyan hangklipekkel, speciális effektusokkal és szűrőkkel, amelyek más közösségi platformokon nem érhetők el, és az Instagrammal ellentétben saját maguk retusálás nélküli verzióit mutatják meg.

Növekvő népszerűsége, az algoritmus újszerű kialakítása (a tartalmat helyezi előtérbe a kapcsolatok helyett, így a márkáknak nem kell időt vesztegetniük hálózatuk és befolyásuk kiépítésére) és a különböző betegségekkel kapcsolatos tartalom (sok beteg a TikTok videókon keresztül hívja fel a figyelmet a problémájára) egyre nagyobb mennyisége a gyógyszeripar szereplői számára is
kihasználandó lehetőségeket kínál, beleértve az organikus tartalmakat (egyszerű, naprakész információk, tudományos eredmények érthetőbb kommunikációja), a kampányokat és az alkotói partnerségeket.

De akár márka nélküli kihívások is létrehozhatók, ösztönözve a felhasználókat, hogy osszák meg a saját videóikat, valamint márkanagykövetek együttműködve felerősíthető a kampány üzenete.

 

Hogyan nyúljunk nehéz témákhoz a TikTok-on?

A székrekedés jelentős „kihívás” a marketingben, mert ugyan bármely életkorban bárkit érinthet, de erről „kellemetlen” beszélni, így gyakran kezeletlen marad. A Salix Pharmaceuticals gyógyszercég a székrekedéssel kapcsolatos tudatosság hónapjára időzített TikTok edukációs kampányával hívta fel az érintetteket (betegek és egészségügyi dolgozók) figyelmét a székrekedés különböző típusaira, kiemelve az opioidok által kiváltott székrekedést (utóbbi jelentős népegészségügyi probléma az USA-ban).

Az éppen divatos influenszerek helyett olyan egészségügyi szakembereket kértek fel az együttműködésre, akik aktívan és hitelesen használták a TikTok-ot (például Ethan Melillo gyógyszerész, Jennifer Fijor szakápoló). A kampány sikere érdekében fontosnak tartották, hogy „értéket” tudjanak teremteni ahelyett, hogy csak a márkaértéket növelnék.

A kampány pénzügyileg is mérhető sikerét követően a Salix a TikTok márkajelenlétet a marketingmixének egyik fő részévé tette. Ezt az úttörő példát a későbbiekben számos gyógyszercég követte. Az első vény nélkül kapható gyógyszer a TikTok-on a Mucinex volt, melyet a Z generáció körében akartak népszerűsíteni.

#BeatTheZombieFunk kampány a natív felhasználói viselkedésre épült, és a TikTok márkamegoldásait (eredeti filmzene, Branded Hashtag Challenge és Branded Effect) alkalmazva inspirálta a célcsoportot a részvételre. Szintén jó példa, hogy a COVID-19 világjárvány időszakában számos egészségügyi szakember is felhasználta a TikTok-ot az oltást támogató üzenetek terjesztésére.

 

Érdekel a téma?

Olvasd el ezt is:

Rita további cikkeit a marketingtitkok blogon itt olvashatod!