SzeddViddVédd!

A biztonságos gyógyszerhasználatot népszerűsíti a fiatal gyógyszerészek által 2018-ban indított edukációs kampány.

Míg az előző cikkben egy nemzetközi példán keresztül került bemutatásra, hogy egy gyógyszercég miként hívhatja fel az emberek figyelmét egy-egy stigmatizált vagy alul-diagnosztizált betegségre, jelen cikk egy, a hazai lakosságot érintő gyógyszerekkel kapcsolatos edukációs kampányra fókuszál.

A fiatal gyógyszerészek által 2018-ben elindított SzeddViddVédd! tudatformáló kampány fő célkitűzése az volt, hogy felhívja a figyelmet a gyógyszerek helyes otthoni tárolására, valamint a biztonságos gyógyszerhasználat és a lejárt gyógyszerek környezettudatos megsemmisítésének fontosságára. A hiteles szakemberekkel (Németh Zsófia, dr. Póta György, Győrfi Pál, Kossela Lili, dr. Kocsis Janka és dr. Novák Hunor) készített edukációs videós tartalmak mellett animációs kisfilmek is készültek. (A kampány youtube csatornája utoljára 3 évvel ezelőtt frissült, a kezdeményezést sajnos nem karolta fel senki).

 

Edukáció a gyógyszerhasználatról

A kampány szervezői rámutattak azon megdöbbentő adatokra, amelyek miatt szükségessé vált a lakosság edukálása. Ezek közé tartozik többek között, hogy 2017-ben több mint 20.000 orvosi ellátást igénylő mérgezési eset fordult elő, melyek körülbelül egyharmada gyógyszermérgezés volt. Ez az arány jóval magasabb a gyermekkori – különösen az 1–4 év közötti gyermekeket érintő – mérgezések esetében, melyek felében a rosszul tárolt gyógyszereknek volt szerepe, hiszen esetükben gyakran nem a nagyobb mennyiségű gyógyszer okoz mérgezést, hanem az olyan hatóanyagú gyógyszerek (például szívritmusszabályzók), amelyekből akár már egy is súlyos egészségkárosodást okozhat.

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az Országos Mentőszolgálat által is támogatott SzeddViddVédd! edukációs kampány legfőbb üzenete az volt, hogy legalább félévente nézzük át a házipatikát, és ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a patikába. Ezáltal kivédhető, hogy a lejárt szavatosságú (ezáltal hatástalan), feleslegessé vált vagy “örökölt” gyógyszereket évekig tároljuk, melyek többféle kockázatot is jelentenek.

Az akár halállal is végződő mérgezések mellett a „későbbi” felhasználás szándékával eltett gyógyszerek (a be nem fejezett kúrákból megmaradt antibiotikumok) felesleges gyógyszerszedéshez vezethetnek, a fel nem használt gyógyszerek másokkal való megosztásával nem érhető el a kívánt hatás (rosszabb esetben rontunk a beteg állapotán), a kommunális hulladékba kerülő gyógyszerek pedig fokozottan terhelik a környezetünket (például már az élővizekben is kimutatható egyes gyógyszermolekulák jelenléte).

 

Íme, néhány egyszerű javaslat a fogyasztók számára:

  • A gyógyszereket mindig az előírás szerint tároljuk (fényvédett, hűvös helyen, hűtőben stb.)
  • A gyógyszereket mindig tartsuk az eredeti csomagolásukban (a papírdobozzal és a betegtájékoztatóval együtt), így később is tudni fogjuk a gyógyszer nevét, hatóanyagát, lejáratát.
  • Ne osszuk meg másokkal a nekünk felírt gyógyszert (különös tekintettel a szívgyógyszerekre és az antibiotikumokra)!
  • ​A gyógyszereket mindig gondosan zárjuk el vagy tegyük elérhetetlen helyre, nehogy gyermekek kezébe kerüljenek!​
  • Félévente nézze át házipatikáját és szabaduljon meg a lejárt szavatosságú készítményektől, a lejárt, feleslegessé vált gyógyszereket pedig ne a kommunális hulladékgyűjtőbe dobja, hanem vigye vissza a patikába, dobja az ott elhelyezett gyűjtőládába vagy adja át a gyógyszertárban dolgozóknak.

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom:

SzeddViddVédd! – Tudatformáló kampány a biztonságos gyógyszerhasználatért

 

Rita további cikkei a marketingtitkok blogon: