HIV in View – Összefogás a változás érdekében

A Shutterstock és a ViiV Healthcare ingyenes fotógyűjteménye a világ különböző pontjain élő HIV-fertőzöttek mindennapi életét mutatja be.

A kampány célja a HIV-vel élők stigmatizációjának feloldása, hiszen napjainkban ezzel a fertőzéssel való „együttélés” egészen más, mint tíz évvel ezelőtt. A megelőzés és a kezelés terén elért fejlesztésnek köszönhetően a sikeresen kezelt betegek várható élettartama is egyre hosszabb.

A folyamatos innovációk ellenére a betegek továbbra is szembesülnek a megbélyegzés kihívásaival, amelyek mindennapi életminőségüket is befolyásolják. A betegséggel kapcsolatos negatív attitűdök elleni küzdelemben kulcsfontosságú a HIV-vel élő emberek életének és tapasztalatainak hiteles bemutatása.

Ez a szándék ihlette a GlaxoSmithKline gyógyszercéghez tartozó ViiV Healthcare és a Shutterstock, a világ egyik legnépszerűbb és legelismertebb online fotószolgáltatója közötti együttműködés ötletét. Ennek keretében a Shutterstock és a ViiV Healthcare ingyenesen elérhető képgyűjteményt hozott létre.

 

A „HIV in View” képgaléria – eltávolodva a sztereotip képektől – olyan a szabványos licence alapján ingyenesen letölthető fotókat tartalmaz, amely azt mutatja be, hogy mit jelent ma ezzel a betegséggel élni. A továbbfejlesztett licencet igénylő felhasználóknak magasabb licencdíjat kell fizetniük, amelynek bevételét egy olyan non-profit szervezetnek ajánlják fel, amely segít finanszírozni az AIDS elleni küzdelmet.

 

Az ingyenes képgyűjtemény arról mesél, milyen napjainkban ezzel a betegséggel élni a világ különböző pontjain.

Az AIDS világnapján, 2020. december 1-jén indított galéria képsorozatain hús-vér embereket láthatunk, akik mindennapjaikat élik. Láthatjuk reggeleiket,  őszinte, sokszor bensőséges, hétköznapi pillanataikat. Vannak szeretteik és barátaik, van munkájuk, szabadidejük, ők is bosszankodnak, vagy kutyát sétáltatnak. A képeken nem betegeket látunk, akiket kerülni kell, hanem embereket, olyanokat, mint mi magunk vagyunk.

A fotók és a történetek nem tükrözik azt a félelmet, amelyet egykor a HIV-vel élők „okoztak”, hanem tele vannak inspiráló példákkal, amelyek megmutatják, milyen sokat változott a helyzet az érintettek számára.

Ez a csodálatos projekt nem jöhetett volna létre a HIV-vel élők támogatása nélkül, akik nyilvánosan felvállalták magukat és megosztották történetüket, melyek remélhetőleg segítenek megváltoztatni a betegséggel kapcsolatos szemléletét.

Érdekel a téma?

Neked ajánlom:

 

Rita további cikkei a marketingtitkok blogon: