Gyógyszertárak, mint önálló márkák

A márka vitathatatlanul a vállalat egyik legfontosabb vagyona, így a gyógyszertárak számára is fontos, hogy olyan stabil, értékteremtő márkát hozzanak létre, amely „ellenáll” a változásoknak és megőrzi „erősségét”, ami következetes és egységes márkajelenléthez vezet.

Az Amerikai Marketing Szövetség (American Marketing Association, AMA) meghatározása alapján „a márka (brand) egy név, kifejezés, jel, szimbólum, dizájn vagy ezek kombinációja, amelynek célja, hogy egy eladó vagy eladói csoport termékét vagy szolgáltatását azonosítsa, és megkülönböztesse a versenytársakétól”. Tehát a márka nem más, mint a fogyasztó fejében lévő percepciók összessége az adott termékről vagy szolgáltatásról.

 

A márkaépítés

A márkázás, branding  az a folyamat, ahogyan a marketingesek tudatosan próbálják befolyásolni azt, hogy mit tud, gondol, érez, tapasztal a fogyasztó.

Az eredményes branding kulcseleme a különböző szinteken megvalósított marketingtevékenységek összehangolása, hiszen az aszinkron kommunikáció imázsérzékelési zavarokat, végül pedig a márka gyengülését eredményezheti. Bár a márkázás a gyógyszertárak esetében is egyre elterjedtebbé válik, jelenleg mégis viszonylag korlátozott a tapasztalatuk ezen a területen.

 

Mitől „működik” egy patika márka?

Bár a márkázás nem „csodaszer”, ugyanakkor egyre kifinomultabb eszközei segítségével (1) megszilárdítja jó hírnevet, (2) márkahűséget (lojalitást) alakít ki, (3) emeli a termék és a szolgáltatás fogyasztói értékét (így magasabb áron lehet értékesíteni), valamint (4) a fogyasztó úgy érzékelheti, hogy a vásárlással egy képzeletbeli közösség tagja lesz.

Gyógyszertár, mint márka

 

Sajnos sok márkatulajdonos még napjainkban is azt gondolja, hogy a márkaépítés csak a logóról vagy a webhelyről szól. Bár ezek fontosak, még számos kapcsolódási pont is van, amelynek kiemelkedő jelentőségük van a márkázása esetén, beleértve a közösségi média csatornák használatát, a minőségi tartalmak rendszeres megosztását, a patika megjelenését és elérhetőségét, a fogyasztók véleményeit, a munkavállalói öltözködési szabályokat, a munkatársak egymással és a fogyasztókkal történő kommunikációs stílusa, stb.

A márkázási célok elérése érdekében a kapcsolódási pontok egész arzenálját kell kiépíteni, illetve tudatos módon menedzselni.

 

A sikeres márkaépítés szempontjai gyógyszertárak esetében

Az erős márka hiteles, megbízható, identitást ad, emlékezetessé tesz, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy az adott patikától vásároljanak.

Ezen célok eléréséhez a gyógyszertári márkaépítésnek van néhány bevált gyakorlati lépése, beleértve a gyógyszertári marketingstratégia megtervezését, a márkatervezést (olyan erőforrások hozzárendelését a stratégiához, amely lehetővé teszi a márka számára, hogy elérje a célját), a fogyasztók azonosítását és igényeik felmérését/megértését (ami a márkaszegmentáció szempontjából fontos), a diszpozíciós márkaépítést (a nem vényköteles gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek és szolgáltatások népszerűsítése esetében ajánlott), a dizájnt (segíti a patika értékének bemutatását és növeli a vásárlói élményt), a márka értékajánlatát (jelentős versenyelőnyt teremthet), valamint az üzenetek megfelelő kommunikálását, a folyamatos márkamenedzsmentet és a kockázatkezelést (a kockázatoknak általában számszerűsíthető negatív hatásuk van).

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a fogyasztók többsége tudni akar a termékek mögött álló emberekről – ez a tudás pedig befolyásolhatja, hogy mely márkát választják. Ez ugyan kihívást és lehetőséget jelent a gyógyszertárak számára, de jelentősen javíthatja a fogyasztókkal való kapcsolatukat.

Összegzésként elmondható, hogy a márkázás szerepe egyre kiemeltebb jelentőséggel bír a gyógyszertárak számára is. Hazánkban is érzékelhető egy olyan növekvő igény az egészségügyi szolgáltatások piacán, amely kiemeli a fogyasztói orientáció szerepét, amelyben nagy jelentőség jut a tudatos márkaépítésnek, illetve annak folyamatos gondozásának.

 

A témáról bővebben a PirulaTrend magazinban olvashatsz!

 

Rita további cikkei a marketingtitkok blogon:

A képek forrása: pixabay.com