Karácsonyi ajándék az űrből

A világ egyik legnagyobb hatású, élő TV közvetítésén az Apollo-8 űrhajósai a Teremtés könyvének soraival üzentek a földlakóknak

Az Apollo-8 1968 december 21-én startolt a floridai Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról. A háromfős legénység: Frank Borman parancsnok, Jim Lovell parancsnoki modul pilóta és Bill Anders holdkomp pilóta útját hatalmas érdeklődés kísérte szerte a világon. Az űrhajósok feladata ugyanis az volt, hogy pályára álljanak a Hold körül.

Az Apollo-8 legénysége a felszállás előtt. A kép forrása: NASA

Ez volt az első emberes küldetés, amely során egy Saturn-V hordozórakéta emelt magasba Apollo űrhajót – nem sokkal később a holdra szálló kozmonautákat is egy ilyen rakéta juttatta célba.

Két nappal és közel 400 000 kilométerrel később, december 24-én, karácsony napján az Apollo-8 végre Hold körüli pályára állt.

A NASA már rendelkezett azzal a technológiával, amely lehetővé tette, hogy az űrhajósok élőben sugározzanak TV adást a Földre. Azon a napon közel egymilliárd ember (a Föld akkori népességének egynegyede!) várta a televíziós készülékek előtt az asztonauták bejelentkezését.

A küldetés, amely az emberi tudás, leleményesség és bátorság tesztje volt, váratlanul erős érzelmi töltetet kapott. A holdkomppilóta a pályára állás után bejelentkezett a kor legnézettebb amerikai televíziós műsorába és bemutatta a csodálatos holdfelszínt a nézőknek. Majd így szólt:  „…az Apollo-8 legénysége szeretne egy üzenetet küldeni a Föld összes lakójának.?

Fotó: Mark Karvon, Mark Karvon Art Studios

Ekkor a holdfelszín felett suhanó, parányi űrhajóból a Szentírás sorai hangzottak fel. Anders a Teremtés könyvének első verssorait kezdte szavalni, társai pedig folytatták.

Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött. Isten szólt: „Legyen világosság”, és lett világosság. Isten látta, hogy a világosság jó. Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől.

Karácsony napján, a tömegpusztító fegyverek és a hidegháború ideológiai, politikai, kulturális megosztottságának árnyékában élő emberiség szeme elé tárult egy őszinte, ősi, fenséges, másik világ. Ezt a látványt ünnepelték az űrhajósok a Genezis soraival.

Az Apollo-8 hősei: Frank Borman, Jim Lovell és Bill Anders 2018-ban, A kép forrása: time.com

A legénység a küldetés után még egy ajándékot adott a világnak: az Earthrise (Földfelkelte) néven ismert fotót, amelyen kék-fehér bolygónk emelkedik a szürke holdi táj fölé, és amelynél jobban semmi sem mutatja be jobban otthonunk, a Föld törékeny szépségét.

„Azért jöttünk, hogy felfedezzük a Holdat, és amit felfedeztünk, az a Föld volt”

 

Bill Anders

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom: