Elton, Elton is everywhere!

A John Lewis reklámjából kiderül, milyen ereje van a tökéletes karácsonyi ajándéknak

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a brit John Lewis áruházlánc reklámjait milliók várják évről-évre, és valljuk be, nem hiába. A karácsonyi időszak nem hivatalos kezdetét jelentő John Lewis-reklámok egyszerre meghatóak, elgondolkodtatóak és bájosan giccsesek.

A 2018-as kampány főszereplője Sir Elton John, akinek hihetetlen karrierútjáról abban az évben jött ki Rocketman címmel életrajzi filmje, valamint 2018 szeptemberétől indult útjára a Farewell yellow brick road elnevezésű Elton-turné, így a John Lewis-reklámot tekinthetjük akár egy okos crosspromóciós fogásnak is.

Az Adweek összeállítása szerint 2018. hetedik legjobb reklámja nagyon aktív dialógust indított az interneten. Sokan támadták amiatt, hogy nem elég „John Lewis-os”, hiányoznak belőle a cuki állatok és a karácsonyi hangulat, a pozitív hozzászólók viszont az őszinteségét és a történet mondanivalóját dicsérték.

Az adam&eveDDB ügynökség által készített, The Boy And The Piano című kisfilm Elton John életét mutatja meg retrospektíven, a jelentől távolodva, az időben visszafelé haladva. A reklám elején a karácsonyfa mellett üldögélő Elton Your Song című számát kezdi el játszani zongoráján. A dal ismerős lehet egy korábbi, nevezetesen a 2010-es John Lewis-reklámból, melyet akkor Ellie Goulding énekelt.

John Lewis: Elton, Elton is everywhere!
The Boy And The Piano, megbízó: John Lewis and Partners, ügynökség: adam&eveDDB

A John Lewis-reklámokra jellemzően a helyszínek közötti váltakozást vágás nélküli(nek tűnő) kameramozgással oldják meg. Elton John életének tíz korábbi fontos állomását ismerhetjük meg, köztük az utolsó – a művész életének pedig az első, legmeghatározóbb – élményéhez kötődik a csattanó, amit a John Lewis áruházlánc ügyesen elrejtett(?) üzenetével azonosíthatunk: egy karácsonyra kapott, jól eltalált ajándék egész életre meghatározhatja gyermekünk sorsát.

Kinek lenne szíve ezek után egy pár zoknival a karácsonyfa alá állni? Hiszen sosem tudhatjuk, mikor lesz gyermekünkből egy Elton Johnhoz hasonló kaliberű zenész?

Az egyik tanulság, hogy érdemes körülnézni John Lewis-éknál és megkeresni a legkreatívabb karácsonyi ajándékot. Mondjuk egy Elton-turné jegyet.

Vagy egy zongorát.

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom: