Mire használható a marketingben a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia nemrég csöppent az életünkbe, de már most számtalan utat tör magának az online marketing és hirdetések világában.

Az informatika fejlődésével, különösen a mesterséges intelligencia térhódításával, számos iparágban láthatunk olyan átalakulásokat, amelyeket korábban nem is tudtunk volna elképzelni. Az egyik ilyen terület, amely az AI által jelentős változáson megy keresztül, az nem más, mint az online marketing világa. Az AI nem csupán új technológiaként robbant be a mindennapjainkba, hanem már most forradalmasítja a marketing gyakorlatokat és a hirdetések optimalizálását is.

Vessünk egy pillantást arra, hogy pontosan milyen hatásai lehetnek az AI-nek az online marketing és hirdetések területén!

 

1. Adatok elemzése és szegmentálása

Az AI segítségével a hirdetők hozzáférhetnek hatalmas mennyiségű adathoz, és képesek azokat gyorsan és hatékonyan elemezni. Az adatok elemzése révén az AI pedig feltárhat olyan értékes információkat is, amelyek segítenek jobban megérteni a célközönséget, a viselkedésüket és a preferenciáikat. Ez lehetővé teszi a hirdetők számára azt, hogy még pontosabb és célzottabb marketing kampányokat hozhassanak létre, amelyek magasabb konverziós rátát eredményeznek.

 

2. Személyre szabott élmény

Az AI lehetővé teszi az egyedi, személyre szabott élmény nyújtását a felhasználóknak. Az adatok elemzése alapján az AI képes lesz megjósolni a felhasználók igényeit és viselkedését, és ennek megfelelően olyan testreszabott tartalmat és hirdetéseket jeleníthet meg a számukra, amelyek tűpontosan szólítják meg őket.

 

Ez nemcsak a felhasználói élményt javítja, hanem növeli a hirdetések hatékonyságát is, ami jó hír lehet minden performance csatornán hirdetőnek.

 

3. Automatizált kampánykezelés

Az AI lehetővé teszi a kampányok automatizált kezelését és optimalizálását. Az algoritmusok folyamatosan figyelik és elemzik a kampányok teljesítményét, és ezek alapján automatikusan beállítják a hirdetési költségeket, időzítéseket és célzást. Ez jelentősen megnöveli a kampány hatékonyságát, miközben minimalizálja a hirdetők adminisztratív terheit. Itt felmerülhet a kérdés, hogy a PPC menedzserek és szakértők pontosan mit fognak akkor majd csinálni.

 

4. Chatbotok és ügyfélkapcsolat-kezelés

Az AI által vezérelt chatbotok forradalmasítják az ügyfélkapcsolat-kezelést is. Képzeljük el, hogy az OpenAI által fejlesztett ChatGPT-t beépítik a felhasználókat támogató chat ablakokba is.

Ezek a chatbotok képesek lesznek valós időben válaszolni a felhasználók kérdéseire és problémáira, ezzel javítják majd az ügyfélszolgálat hatékonyságát és megítélését. Ezenkívül az AI lehetővé teszi az ügyfelek preferenciáinak és igényeinek a megértését, amelyek alapján érdekes, személyre szabott ajánlatokat és hirdetéseket kínálhatnak nekik.

 

5. A tartalom előrejelzése

Az AI képes lesz megjósolni, hogy melyik típusú tartalom a leginkább vonzó és releváns az egyes felhasználók számára. Az adatok elemzése révén az algoritmusok meghatározhatják azokat a tartalomtípusokat, témákat és stílusokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel fogják vonzani az adott célközönséget. Ez segíti a vállalatokat abban, hogy hatékonyabb és értékesebb tartalmakat hozzanak létre.

 

6. Kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) alkalmazása

Az AI és a kiterjesztett valóság (AR) vagy virtuális valóság (VR) kombinációja lesz az, ami forradalmasítja az online marketinget. Az AR és VR segítségével a felhasználók valós időben nézhetnek meg termékeket vagy szolgáltatásokat, ami jelentősen növelheti a vásárlási döntések esélyét. Az AI által vezérelt AR és VR alkalmazások pedig most még elképzelhetetlen – de hamarosan megvalósuló – testre szabottságot és felhasználói élményt biztosítanak.

A mesterséges intelligencia hamarosan drasztikusan megváltoztatja a digitális trendeket és új utakra vezeti az online marketinggel foglalkozó szakembereket. Az adatok elemzése és szegmentálása, a személyre szabott élmények nyújtása, az automatizált kampánykezelés, a chatbotok és az ügyfélkapcsolat-kezelés, a tartalom előrejelzése és az AR/VR alkalmazása mind-mind új lehetőségeket kínálnak az online hirdetőknek.

Az AI által vezérelt marketing stratégiák pedig segíthetnek abban, hogy célzottabban és hatékonyabban érhessék el a potenciális vásárlókat, és hosszú távon növeljék az üzleti sikerességüket. Talán az online marketing egyik legizgalmasabb és legtöbb kihívást jelentő időszakának most lehetünk szemtanúi. És hol vagyunk még azoktól a technológiai újításoktól, amit a mesterséges intelligencia hoz majd maga után a digitális térbe…

Talán mindezek függvényében nem is olyan meglepő, hogy jelen cikk megírásához is a chatGPT-t használtam.

Kriszti további cikkeit itt olvashatod a marketingtitkok blogon.