EDEKA: Supergeil

Bepillantás egy német élelmiszerdiszkont-lánc marketingjébe

Nos, kezdjük azzal, hogy ez egy 5 évvel ezelőtti marketingkampány, amely még mindig megállja a helyét, és több mint 20 millió (!) megtekintésnél tart a Youtube-on.

2014-ben olyan gyorsan és virálisan terjedt el, hogy még amerikai lapok is tudósítottak róla.  Számtalan paródia követte, díjakat nyert és még a német zenecsatornákon is felkerült a toplistára. Azóta sem láttunk ennyire sikeres reklámot egy élelmiszerlánctól.

Mielőtt rákattintanánk a fülbemászó, bizarr videóra, (amit utána lehet mi is letöltünk iTunes-ról, vagy kedvet kapunk a legközelebbi német utazásunk során felkeresni egy EDEKA üzletet, mert még a tőkehalat is szexinek fogjuk találni a végén) íme a „background” a sztorihoz:

Fontos tudni, hogy Németországban a vásárlásnak kultúrája van és mindannyian tudjuk, hogy a diszkont élelmiszer üzletláncok hazája. (gondoljunk csak a hazai Lidl, vagy az Aldi üzletekre).  Az emberek vásárláskor több szempontot is figyelembe vesznek, több terméket összehasonlítanak, hogy pontosan azt vegyék, ami ár-érték arányban a lehető legmegfelelőbb számukra. Nagy a verseny ezen a piacon:  komoly kihívást jelent elcsábítani a potenciális vásárlókat. Természetesen itt is megjelenik az élményszerzés, mint újabb motiváció – ezt az EDEKA is jól tükrözi a videóval.

EDEKA: Supergeil vírusmarketing kampány, 2014. Ügynökség: Jung von Matt
EDEKA: Supergeil vírusmarketing kampány, 2014. Ügynökség: Jung von Matt

Az ötlet, ami a hamburgi Jung von Matt ügynökség fejéből pattant ki, meglehetősen rizikós volt:  egy ismeretlen, egyedi stílusú, 50 pluszos berlini életművészt választottak az EDEKA márka képviselőjének. Aki tulajdonképpen 3 percben a fiatalok által használt „denglish” szlenggel bemutatja az áruház saját márkájú termékeit.

Hétköznapi szituációkkal köti össze a vásárolt termékek által nyújtott élményeket, különböző célcsoportokon bemutatva (illetve, a müzli fogyasztását talán egy újabb szintre is emeli). Maga a vásárlás is szórakozásként kerül prezentálásra: a nyugdíjas úriember vidáman táncol az üzletben a polcok között (bár, lehet, hogy ehhez a csinos, ott dolgozó hölgyek is hozzájárulnak).

Az utolsó képkockákon még a kassza mögé is beül az éltes korú márkanagykövetünk, méltatva a termékek minőségét.

A szöveg egyszerű, humoros, kissé szexista, kissé formabontó, de igencsak találó. A termékek elhelyezése a klipben, a storytelling, a zene, a karakterek zseniálisak. Később erre épültek „supergeil” címszó alatt más jellegű videók is, Friedrich Lichtenstein úr pedig kultikus sztár lett az országban. Ekkora mértékű sikerre talán még álmában sem gondolt volna a virális marketingben jártas ügynökség.

A „supergeil”-t magyarra nem igazán lehet lefordítani, de annyit jelent, hogy „egy olyan menő dolog, amit rögtön megkívánunk”.

Még azoknak is átjön a mondanivalója a reklámvideónak, akik nem beszélik a nyelvet – vagy, esetleg pont emiatt kapnak majd kedvet megtanulni azt?

Hamarosan kiderül. Nézzétek meg rátok milyen hatással van: