Te mit érzel, amikor szembejön veled egy reklámfilm?

A  kereskedelmi televíziók fogyasztóinak őszinte válaszát erre a kérdésre most nem idézhetem, de nem titok:  az emberek többsége szívből utálja a reklámokat.

Ez nem változott bizony az online térben sem. Legfeljebb a csatornaváltást és a hűtő kifosztását váltotta fel a banner vakság, valamint a reklámblokkolók telepítése.

Ám létezik a reklámfilmeknek egy olyan fajtája, ami nemcsak, hogy élvezettel néz meg a fogyasztó, hanem kéjes vigyorral kattint utána a megosztás gombra is. Ez pedig már nem más, mint a vírusmarketing kampányok területe.

Az okostelefon értékesítés egy igen kiélezett piac, ahol a konkurens cégek között nagyon erős verseny zajlik. A folyamatosan megjelenő új eszközök és innovációk tömegéből való kitűnés vágya komoly kihívás elé állítja a gyártókat. A helyzet a mobilszolgáltatók számára sem egyszerű, hiszen egy új készüléket ma már egyáltalán nem biztos, hogy rajtuk keresztül vásárolják meg az emberek.

2013-ban a Samsung és a Swisscom svájci telekommunikációs cég egymással karöltve egy vírusmarketing kampánnyal próbáltak a vetélytársaik fölé kerekedni. A cél a Samsung Galaxy S4 csúcskészülék piacbevezetése mellett az volt, hogy az emberek összekapcsolják a telefont a mobilszolgáltatóval. A Heimat Berlin és a Perfect Fools ügynökségek pedig egy olyan víruskampányt készítettek el a megrendelőiknek, amitől felrobbant az internet.

All eyes on the S4 kampány, 2013. Ügynökség: Heimat Berlin

A történetet az S4 egy új funkciójára hegyezték ki. Az innováció lényege az volt, hogy a készülék folyamatosan figyelte a felhasználó szemét, így ha annak tekintete az oldal aljára ért, automatikusan tovább gördült a felület, vagy ha az másfelé fordult, leállította a videót, hogy ne mulasszon el egy pillanatot sem a filmből.

A vírusvideó központi eseménye Svájc négy kiemelt vasútállomásán zajlott és az aktivitás során Samsung Galaxy S4-es telefont lehetett nyerni. Az embereknek nem kellett mást tenni hozzá, mint a vasútállomásokon 60 percig folyamatosan nézni a készüléket, anélkül, hogy akár egy pillanatra is másfelé tekintenének. Elsőre egyszerűnek tűnik a feladat, de a beépített szereplők minden elképzelhető módon igyekeztek megzavarni az embereket.

Ha a résztvevők esetleg kibírták, hogy ne üssék le a borostás utcazenészt érzékien fülbe duruzsoló dallamaiért, akkor egy motoros balesetet kellett rezzenéstelen tekintettel kibírniuk. Végül tizenhárom résztvevőnek sikerült megőriznie a koncentrációját, és megnyernie a készüléket. A többiek is örülhettek, hisz az eredményüktől függően kedvezményt kaptak.

A kampányt outdoor megjelenések mellett erős online jelenléttel (bannerekkel, szakmai blogbejegyzésekkel, valamint saját microsite-al) támogatták. Az élő közvetítések alatt a közösségi portálokon lehetett üzenni, biztatni, vagy éppen zavarni a résztvevőket. A vírusvideót az első nap már félmillióan látták a Youtube-on.

A készülék legfontosabb újítása sikeresen „átjött” a videóból. Az anyag szórakoztatóra, sőt mi több, hírértékűre sikeredett, és ez vírusszerű terjedéshez vezetett. A svájciak már hazafias büszkeségből is lelkesen megosztották a filmet.

A kampánnyal minden harmadik svájcit sikerült elérni, csak az élő közvetítéseket másfél millióan követték.

Az eseményről összevágott vírusvideónak jelenleg 4,7 millió megtekintője, 21 ezer kedvelője és több mint 130 ezer megosztója van. A kampány olyan médiumokon váltott ki megjelenést, mint a The Huffington Post, a Gizmodo, vagy a CNN Money.

A reklámfilm vírusszerű terjedésén túl a kampánynak van még egy érdekessége. Maga az esemény analóg volt. A telefon egy igazi high-tech csúcskészülék, egy kapu a digitális világra. Ám a videó és a tartalom báját azok az analóg történések és szituációk adják, amelyek a kampányban a részvevőkkel történtek. Az emberek úgy látszik továbbra is a hús-vér kézzel fogható dolgokra, eseményekre kíváncsiak, ám ezeknek az élményeknek a közvetítő közege nagyon is lehet digitális.

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom: