Reklám szenvedéllyel – In Memoriam Sas István

November 16-án három egyetem közösen szervez szakmai emlékestet Sas István tiszteletére

Reklámpszichológus, reklámfilmrendező, kreatívigazgató, műsorvezető, író, tanár, előadó, mentor – felsorolni sem egyszerű, mi minden volt egy személyben a májusban elhunyt legenda, a magyar reklám történetének egyik legkiemelkedőbb alakja.

November 16-án három egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közösen rendez szakmai emlékestet Sas István tiszteletére, amelynek apropóján Papp-Váry Árpád, a METU dékánja, a marketing mesterszak vezetője adott interjút.

Mennyi ideig voltatok munkatársak Istvánnal?

Pista 2007 környékén csatlakozott a BKF-hez, a METU jogelődjéhez. Többféle szakmai tantárgyat oktatott, köztük a Reklámpszichológiát, majd a Reklám és médiatervezést, de volt a BKF-en filmes és médiaprojektje is, illetve online kreativitás tárgya is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a tantárgyakat az ő személyiségéhez igazítottuk, amelyeket aztán ő töltött fel szakmai tartalommal.

Az egyetemen ismerkedtetek meg?

Többször találkoztam vele különféle rendezvényeken (pl. a kétezres évek elejétől megrendezésre kerülő Reklámzabálók Éjszakáján), illetve szakmai konferenciákon is, de az egyetemen eltöltött éveink alatt nyílt lehetőségem közelebbről megismerni őt.

Milyen volt vele dolgozni?

A tanári lét furcsa állapot, ez egy önálló, sokszor magányos műfaj, hiszen egyedül rakod össze a diáidat, egyedül készülsz fel az óráidra. Üdítő kivételt éppen a közös előadásaink jelentettek. Együtt végeztük el a kutatómunkát és raktuk össze előadásainkat, többször elpróbálva azokat, hogy minden gördülékenyen menjen.  Ezekben a közös projektekben mindig igyekeztem valami újdonsággal előállni, de azért ebben nehéz volt vele versenyezni.

Sas István és Papp-Váry Árpád

Az előadásain nem szívesen beszélt saját reklámjairól. Mi lehet ennek az oka?

Valóban, sohasem beszélt a saját reklámjairól. De olyan reklámot sem szeretett mutatni, amelyik tavaly készült, kivéve azokat, amelyeket maga is etalonnak tartott. Nagyon tájékozott volt a nemzetközi reklám trendekben, folyamatosan figyelemmel kísérte minden kontinens reklámjait – ezt a naprakészséget az előadásai során is megtapasztalhattuk.

Honnan jött az emlékest ötlete?

Pista halálának híre futótűzként terjedt, folyamatosan csörgött a telefon nálam is. Hívtak a tanártársak, köztük Harsányi Dávid is, a BGE-ről. Sokféle szakmai szervezet és szövetség, felsőoktatási intézmény emlékezett meg róla különféle cikkek és posztok formájában. Már a temetésén felmerült, hogy legyen egy fórum, ahol közösen megemlékezhetünk róla méltó keretek között, hiszen nem csak nemzetközileg is elismert szaktekintély volt, de nekünk kollégánk, tanárunk, munkatársunk, barátunk, mentorunk.

Kik lesznek az emlékest előadói?

Felvezető előadást Harsányi Dáviddal (BGE) közösen tarjuk, majd Kádár Magor (BBTE) és Kaszás György következik. A díjátadók után lesz egy kerekasztal-beszélgetés is Pista egykori filmes stábjának munkatársaival, a „kemény maggal”: Rusznák Iván zeneszerzővel, Sándor György producerrel, Vékás Péter és Kurucz Sándor operatőrökkel.

Szerinted mi az, ami igazán meghatározta az ő személyiségét?

Pista szenvedélyesen szerette mindazt, amit csinált. Ez a szenvedély ráadásul szakmai igényességgel és alázattal társult: mindig a legfrissebb adatokkal és kutatási eredményekkel egészítette ki előadásait, nála naprakészebb szakembert keveset ismertem. Hallatlan munkabírása volt: igyekezett minden felkérést teljesíteni, legyen szó előadásról, konferenciáról, vagy konzulensi felkérésről.  A szakterülete óriása volt, aki kiemelkedőt alkotott reklámpszichológusként, íróként, rendezőként és oktatóként is.  A mi feladatunk, hogy ezt a gazdag örökséget tovább vigyük és ne hagyjuk feledésbe merülni.

Sosem vágtam volna bele (…), ha nem hinnék szenvedélyesen a reklámok nagyszerűségében. Sőt, továbbmegyek; abban, hogy ez a műfaj a világ egyik legérdekesebb, legszórakoztatóbb, és igenis nagyon szerethető találmánya!”                                                  Sas István (1946-2018)

 

Az emlékest időpontja:  2018. november 16., 17:00-20:00

Helyszín: Budapesti Gazdasági Egyetem, 1055 Budapest Markó utca 29-31.

Bővebb információt itt találsz!