Ha megdobnak kővel…

Egy évvel ezelőtt indult el Magyarországon a Sprite gyűlölet elleni kampánya

Tavaly januárban a Coca Cola ominózus megosztó reklámja után láttam a Sprite kampányát a metróban. Emlékszem, megálltam a kivilágított city light előtt és azonnal előtört belőlem a fotós. Szakmai ártalom, hogy nem tudok úgy elmenni egy plakát mellett, hogy ne nézném meg, hogy rendben van-e fotótechnikai vagy bármilyen más minőségi szempontból. A city light-on egy nagyon szép, kedves mosolyú fiú volt, akinek az arca erősen tetovált, és piercingek díszítik több helyen. Még elismerően bólogattam is. Nem hétköznapi modell, megfelelő márka és termék elhelyezés, korrekt méretű betűk és frappáns üzenet. A szlogen így szólt: „Oltsd a szomjad! Ne engem!” A legjobban viszont a (bevont tartalom) a hashtag tetszett.

Az „Iloveyouhater” hashtag egy olyan üzenetet foglal magában, ami kifejezetten aktuális a mai digitális világban.

Az interneten mindenkinek lehetősége van arc nélkül, filter nélkül véleményt alkotni másokról. A közösségi média teret enged a gyűlölködőknek megnyilvánulni az általunk közzétett tartalmak alatt. A Sprite kampánya nem csak terméket akar eladni, ennél sokkal nemesebb célja van. Felszólal azokért, akik zaklatás vagy gyűlölet áldozatai, és azok ellen, akik másokat bántanak. Emellett pedig bátorítja a fiatalokat, hogy vállalják önmagukat, akkor is, ha az különbözik az átlagtól, mert a különböző érdekes, szép és szerethető.

A Sprite felkért több véleményvezért is, hogy nyíltan beszéljenek az őket ért kellemetlen atrocitásokról. Különböző területeket képviselő emberek egyformán kínlódnak a gyűlölködéssel, de kiállnak és nyíltan beszélnek erről a fontos témakörről. A karakterek kifejezetten szerethető, tehetséges emberek, akik megosztják velünk tapasztalataikat. A reklám sok közelképpel operál, ami nagyon segíti az azonnali szimpatizálást az interjúalanyokkal. Van köztük szeplős fiú, vékony lány, pole dancer srác, kínai, tetovált és meleg fiatal is.

Pár képkocka erejéig betekintést nyerhetünk abba, ami miatt őket bántalmazzák, az ő világukba. A Sprite megmutatja a hate kommenteket is, így pontos képet kapunk arról, min mennek keresztül ezek az emberek nap mint nap.

A magyar reklámfilmben három fiatal: Csalár Bence stylist és divatújságíró, Szász Kitti free style foci világbajnok és Magyar Barbi cukrász az „All you need is love” zenei kíséretére mesélnek nekünk:

A reklámkampány hatására sokan osztották meg az interneten különböző formában a történetüket. Rengeteg írásos, illetve vizuális megoldást találtam a közösségi oldalakon a témában. A legjobban viszont a zenés reakciók tetszettek, amik mind fellelhetők a legnagyobb videó megosztó oldalon. A zenekarok kamera elé ültek, és hate kommentekből állítottak össze szépen prezentált, kifejezetten élvezhető dalokat, mosolygós perceket okozva ezzel a befogadónak.

A Sprite megfelelő módon használta ki a lehetőségeit egy fontos témakör megvilágítására, ezzel pedig a márka kedveltségét továbbra is biztosította. Argentínában a kampány részeként egy nagyon erős tévé szpot is készült. A rövidfilmben egy online bántalmazó szembesült saját agresszív üzeneteivel, amikor azok visszaköszöntek az áldozatai pólóira írva. A gyűlölködő brazil fiatal a Twitter felületén  565 embert támadott meg több mint 1000 tweetben.

Rengeteg fiatal szenved Magyarországon is a közösségi média által támasztott fals elvárások miatt. Ezeken a platformokon mindenkinek szimmetrikus az arca, az alakjuk tökéletes, profin pózolnak, mint a hivatásos modellek, és megfelelő érzékkel követik a divatot, vagy diktálják azt.

A valóság viszont nem ilyen, és ezzel semmi baj nincs. Az ember tökéletlensége az, ami igazán szerethető. A Sprite javaslata, hogy maradjunk önmagunk minden gyűlölködő megjegyzés ellenére, és válaszoljunk arra szeretettel.

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom:

„Imádlak, gyűlölködő” – így lehet nemes bosszút állni az online trollokon 

BEST OF 2019: SPRITE PUT AN ONLINE BULLY FACE TO FACE WITH 100 OF HIS VICTIMS

Sprite coloca hater argentino famoso de frente para 100 vítimas de seus abusos verbais

Elég a gyűlöletbeszédből! Fiatalokat buzdít a Sprite a bullying ellen