A hitelesség szerepe az egyre inkább mesterséges marketingvilágban

AI, VR, chatbotok, algoritmusok, big data — ezek ma már nem csupán jól csengő marketingkifejezések, hanem a mindennapjaink szerves részei.  Vajon a jövő marketingstratégiájában mennyi helye marad az emberi tényezőknek?

A mesterséges intelligencia olyan hatalmas és erőteljes eszközzé kezd válni, amelyek láthatatlanul átalakítja és befolyásolja döntéseinket és tevékenységeinket: nemcsak az internetes kereséseinket, de az online vásárlásainkat, a közösségi média felhasználói élményét és az ügyfélszolgálati interakciókat is.

Mindez szinte minden iparágban tetten érhető, de a marketing területén különösen jelentős hatással bír, hiszen a célzott hirdetések, a személyre szabott ajánlatok és az automatizált ügyféltámogatás egyre inkább a robotok algoritmusaira és a mesterséges intelligenciára épülnek.

 

A “halott internet” elmélete

Létezik egy összeesküvés-elmélet, amely szerint az internet ma már főként botok tevékenységéből és automatikusan generált tartalmakból áll, amelyeket algoritmikus gyűjtések és kategorizálások alakítanak, hogy szándékosan manipulálják a lakosságot, és ezáltal minimalizálják a valós emberi tevékenységet.

Ez az elmélet 2016 körül született meg — jóval a ChatGPT és a hasonló nyelvi modellek előtt, amikor Donald Trump hatalmas mennyiségű internetes adat vásárlásával és az erre épülő profilozással nyerte meg a világ legnagyobb szuperhatalma, az USA elnökválasztási versenyét.

Amennyiben ha ez az elmélet legalább az igazság egy kicsiny morzsáját is tartalmazta akkor, az mostanra már tetemes mértékben megduzzadt, mondhatni a morzsából kisült a kenyér, hiszen a Google keresési találatait, a Facebook hírfolyamát vagy az X kommentszekcióját egyre több és több — magát egyébként valós személynek kiadó — bot manipulálja. Gondoljunk csak bele, a posztok alatt megjelenő lájkok száma, a pozitív/negatív emojik aránya, a megtekintések száma vagy az írásos értékelések mind-mind komoly erővel bír az emberek érzékelésére, ezáltal cselekvésre is.

Emiatt nem csoda, hogy egyre nagyobb szerep jut a hitelességnek.

De vajon miként építhető a marketingtevékenységünk a hitelességre, az integritásra és a valóságra?

 

Hitelesség, mint az egyik legfontosabb marketingeszköz

Az online világban a hitelesség kiemelt jelentőséget kapott, hiszen a fogyasztók egyre tudatosabbak és igényesebbek a márkákkal, a promóciókkal, a termékekkel és a szolgáltatásokkal szemben.

A közösségi média, az online vélemények és a blogok elterjedésével a vásárlók folyamatosan informálódnak, ami mivel táptalajt nyújt a manipulációnak, az átláthatóság és az őszinteség lett a sikeres marketing egyik alapköve.

Ha egy vállalat nem képes hitelesen kommunikálni, könnyen elveszítheti a fogyasztók bizalmát, ami hosszú távon a márka hírnevének romlásához vezethet.

Egy jó példa erre az Apple termékpalettájából az iPad Air. Az „Air” elnevezés azt sugallja, hogy ez a modell a legvékonyabb és legkönnyebb iPad, amely „szinte olyan könnyű, mint a levegő”. Ugyanakkor, ha alaposabban megvizsgáljuk az Apple termékkínálatát, az iPad Pro modellek több szempontból is túlszárnyalják az iPad Airt, beleértve a vékonyságot és a súlyt is. Ez felveti a kérdést, hogy az „Air” név mennyire hiteles a jelenlegi termékpalettában. A tudatos fogyasztók, akik alaposan utánanéznek a specifikációknak, észreveszik ezt az ellentmondást, ami csökkentheti a termék vagy a márka hitelességét.

A hitelesség megőrzése érdekében a márkáknak őszintén kell kommunikálniuk a termékeik előnyeiről és korlátairól. Ha például az iPad Air kampányában az „Air” koncepció helyett inkább az eszköz más előnyeire, például az ár-érték arányra helyeznék a hangsúlyt, az erősíthetné a hitelességet. A fogyasztók értékelik, ha a márkák reálisan mutatják be a termékek erősségeit anélkül, hogy félrevezető állításokat tennének.

 

Az őszinte kommunikáció akár versenyelőny is lehet

A marketingfolyamatokba beépített hitelesség soha nem látott mértékben növeli a fogyasztói elköteleződést, és hosszú távon bizalmat épít a márka iránt.

A hitelesség erősítésének másik hatékony módja, ha a márkák emberi arcot és saját történetet raknak maguk mögé, ezáltal személyesebb kapcsolatot teremtve a fogyasztókkal, akik cserébe szívesebben kötődnek majd egy olyan márkához, amelynek értékei és történetei az övékhez hasonlóak.

Jó példa erre a tőzsde, a reklámszakma vagy a horoszkóp, ahol az emberek alapból is óvatosabbak, hiszen sok az olyan márka, amelyik csak az ügyfelek kizsákmányolására építette fel a vállalkozását — így ezekben az iparágakban különösen hasznos lehet emberi arcot — ezáltal hitelességet tenni a márka mögé.

Amikor egy márka mögött valódi emberek és személyes tapasztalatok állnak, az az átláthatóságot és hitelességet erősíti, hiszen a fogyasztók azt érezhetik, hogy a vállalat nem csak egy profitot hajszoló entitás, hanem egy olyan közösség, amely figyelembe veszi az ő igényeiket és értékeiket is.

Összességében tehát a hitelesség kulcsfontosságú az online marketing világában, különösen akkor, amikor a vásárlók informáltak, résen vannak vagy gyorsan észreveszik az ellentmondásokat. A cégeknek ma már olyan stratégiákat kell alkalmazniuk, amelyek az őszinte és átlátható kommunikációra építenek, ezáltal hosszú távon biztosítva a vásárlói hűséget és bizalmat.