Nyugodtan elszabhatod a logódat, ha nagy a baj

2018. februárjában új beszállítóval kezdett dolgozni az angliai KFC lánc, és rögtön egy korábban elképzelhetetlen problémával találta magát szembe.

Kiderült, hogy a világhírű DHL túlvállalta magát, nem tud elegendő mennyiségű friss csirkehúst rövid idő alatt országszerte kiszállítani. Az éttermek kétharmada – 700 üzlet – nem tudott kinyitni. A vendégeknek az ajtókra kiragasztott üzenetben tettek ígéretet, hogy mielőbb és teljes menüvel várják őket ismét.

A hisztéria nem maradt el. A legtöbben a Twitteren méltatlankodtak vagy élcelődek a helyzeten. A #KFCCrisis –t használók többnyire a gyerekeknek okozott csalódásról írtak drámai posztokban. Több városban a rendőrségre, vagy helyi politikusoknak telefonáltak megoldást keresve. A témát természetesen felkapta a sajtó, beszéltek róla a tévében, írtak róla a lapokban és hírportálokon.
A KFC másnap reagált Twitteren posztolt közleményben. A felütést egy jól ismert angolszász vicc adta:

„A csirke átkelt az úton, csak nem a mi éttermünkbe.”

Közzétettek egy listát a honlapjukon a működő egységeikről, és felhasználták az alkalmat, hogy az applikációjukat reklámozzák: akinek ott a telefonján az alkalmazás, könnyebben talál működő éttermet.
Harmadik napon megjelentettek egy merész és őszinte bocsánatkérő hirdetést, amiben a kép vitte a prímet. Néhány morzsa és egy üres csirkés kosár a helyzetet szemléltető, újraértelmezett logóval: FCK.

” FCK” print hirdetés, megbízó: KFC, ügynökség: Mother London, 2018.

Az egyoldalas hirdetés a Mother London munkája, és csak egyszer jelent meg két országos napilapban, a Sunban és a Metro-ban. Merész dolog volt hozzányúlni a logóhoz, főként, hogy egy káromkodás rövidítésévé formálták át. Ki az a marketinges, aki önként kapcsol negatív jelentést a márkához? Ezek szerint az, aki nagy bajban van…

Az emberek zabálták az öniróniát és az őszinte bocsánatkérést, lájkoltak, kommentáltak, retweeteltek. Egy nap alatt megfordult a rajongók véleménye, és a felnőtt lakosság 80 százaléka került kapcsolatba a sztorival egy hét alatt. A sajtó annyira felkapta a bocsánatkérést, hogy több mint egy milliárd megjelenést értek el a hirdetéssel azok után, hogy csak egyszer jelentették meg két országos lapban, ami alapvetően egy offline hirdetés online terjedése volt.

Tanulság, ha nagy a baj, ne csak az ügyvédeket hívd, de az ügynökséget is azonnal.

 

Érdekel a téma? Neked ajánlom:

‘You Want Me to Write FCK on a Bucket?’ How KFC’s PR Crisis Became a Print Ad for the Ages

Chicken chaos as KFC closes outlets

twitter: #KFCCrisis