Kártyanaptár történet

Így lett a kártyanaptár a 80-as évek sztárja

A női test biológiáját mindennél jobban szemléltető kártyanaptár diadalútja szinte a teljes 80-as éveket felölelte és szinte minden reklámhordozónál nagyobb sikereket ért el.

Bár a kártyanaptár, mint találmány már a 19-ik században is létezett a „Kártyanaptár”, így nagybetűvel, a 70-es évek közepétől kezdte meg diadalútját. Ezek voltak azok a reklámhordozók(?), melyeknek mindenütt komoly cserebörzéje alakult ki, és közös jellemzőjük az olyan fotómodellek szerepeltetése volt, akik maximális ruhatárának mérete nem haladhatta meg magának a naptárnak a nagyságát (bár többnyire egyáltalán nem is volt ruhájuk). Ezek a naptárak jelentették a kamasz fiúk bimbózó szexualitásának mérföldköveit és szinte nem volt olyan férfi akkoriban, aki nem hordott magánál legalább egy ilyet, persze szigorúan az év napjainak figyelemmel kísérésének céljára. De hogy is alakult ennek az ikonná vált reklámeszköznek a diadalmenete?

 

Kis kártyanaptár történelem

Ahogyan már említettük ilyen naptárak már a 19-ik században is léteztek. Egészen pontosan egy Giergl nevű pesti kártyagyáros 1863 októberében olyan kártyák készítésére kapott engedélyt, melyeknek háza naptárral van ellátva.

kártyanaptár, 1896
Kártyanaptár 1896-ból. Spitz Bernát posta és távírda egyenruha szállító. A kép forrása: museum-digital.org

A kor akkori technológiai színvonalán (a sokszorosítás nehézségei folytán) azonban nem futottak be különösebb karriert, és a II. világháború idején szinte teljesen el is tűntek az országból. Az újra feltűnésükre az 50-es, míg nagyobb számú elterjedésükre a 60-70-es évekig kellett várni. 1962-ben például a naptárakat előállító Offset és Játékkártya Nyomdában összesen 400 ezer darab kártyanaptár hagyta el a gépsorokat. Ezek a lapocskák eleinte kedves vagy éppen vicces grafikákkal készültek, de gyakran fordultak elő olyan változatok, melyek gyakorlatilag egy naptárral kiegészített névjegykártyára emlékeztettek.

Egész Évben jól szórakozhat a Kamara Varietében, 1969
Egész Évben jól szórakozhat a Kamara Varietében, 1969

Ugyanakkor ezeket a lapocskákat a gyermekek már akkor is előszeretettel gyűjtögették, bár a felnőtteket akkor még nem érte el az új hóbort.

Centrum Áruházak, 1969
Centrum Áruházak kártyanaptár, 1969

Arról sajnos ma már nem lehet információt találni, hogy kinek az ötlete nyomán és pontosan mikor jelent meg az első olyan kártyanaptár, melyen anyagtakarékos ruhába bújtatott modell jelentette a látvány alapját, de valamikor a hatvanas évek végén jelenhetett meg, és ezzel útjára indult a hisztéria.

Boldog Új Évet Kíván az Utasellátó 1969
Boldog Új Évet Kíván az Utasellátó kártyanaptár, 1969

1972-re a Játékkártya Nyomda már nem bírt a hatalmasra duzzadt számú megrendeléssel, és kénytelenek voltak a munka egy részét kiszervezni.

Egész évben szerencse Totó-Lottó kártyanaptár 1971
Egész évben szerencse Totó-Lottó kártyanaptár 1971

Innentől a kártyákat továbbra is Pesten nyomtatták, de a készrevágást és a csomagolást a karádi Koppányvölgye Áfész üzemében végezték. Jól tükrözi a munka mennyiségét, hogy az itt dolgozó hölgyek az elvégzett szalagmunkájukért mennyiségi bért kaptak, ám ez mindenkinél meghaladta az akkori átlagbér kétszeresét.

ÁFÉSZ kártyanaptár,
Szegedi Áfész kártyanaptár, 1983

Ugyanebben az évben megjelent a a Belkereskedelmi Minisztérium állásfoglalása az aktfotók ügyében is. Ennek értelmében művészi aktfotókkal s ilyen jellegű grafikai és rajzos ábrázolással csak olyan árucikkek reklámozhatók, amelyeknek jellegével, rendeltetésével vagy használati módjával az ilyen képek kapcsolatba hozhatók.

Aktfotókkal vagy rajzokkal reklámozni lehet például testápolási cikkeket, de nem használhatók fel — mondjuk — élelmiszerek vagy más árucikkek propagálására. El is tűntek a lenge hölgyek – átmenetileg! Az évtized közepére pedig megszaporodtak az olyan sportesemények és sorsjátékok, ahol a főnyeremény egy több tíz darabos kártyanaptárgyűjtemény volt. A piac méretére jellemző, hogy 1974-ben 18 millió darab naptár készült, darabonként 50 filléres áron.

ARTEX Budapest kártyanaptár, 1977
ARTEX Budapest kártyanaptár, 1977

De az igazi felívelés csak ezután következett, az aktképes naptárak 80-as évekbeli elszaporodásával.

 

A hanyatló nyugat ópiuma

Bár eleinte (a fenti rendelkezés miatt) véres verejtékkel próbálták megindokolni, hogy egy-egy naptáron miért kell ruhátlanul szerepelnie a modellnek, ez egyre kevésbé volt fontos. Lassan már nem kellett olyan nyakatekert ötletekkel előállni, hogy a lány éppen a ruháját viszi a Patyolatba és ezért pőre vagy éppen azért indul valamelyik áruházba évakosztümben, mert nincs egy rongya, amit felvehetne.

Egyre gyakoribbá vált, hogy egyszerűen a kezükbe adták a reklámozandó terméket vagy csak a cég logójával takarták el őket valamennyire. A nyolcvanas évek közepén szinte nem is maradt olyan vállalat, aki egy újévi köszöntésen és egy ruhátlan modellen kívül mást is rakatott volna a naptárára, a Ludas Matyi legnagyobb örömére. A vicclap ugyanis minden egyes számában, a Tücsök és bogár rovatban helyet szánt egy-egy ilyen csábos szirén bemutatásának.

1981-re a naptárhisztéria a tetőfokára hágott, és a Játékkártya Nyomda abban az évben már 400 féle kártyanaptárat nyomtatott, noha 5000 darab feletti megrendelés esetén a helyi tanáccsal kellett engedélyeztetni a kész művet és ez így is maradt a rendszerváltásig.

Akt kártyanaptár (1984) Caola/Óceán
Caola/Óceán kártyanaptár, 1984

Így az említett 400 naptárfajtát javarészt két kiadó vállalat rendelte meg és közülük csak a Gondolat Kiadóvállalat 3 millió darabot gyártatott. Ekkoriban váltak igazán ismerté a kor magyar szupermodelljei, mint Sütő Enikő, Rák Kati, Rábaközi Andrea vagy Bíró Ica.

Húsipar-Naponta találkozik termékeinkkel. Kártyanaptár Bíró Icával, 1981

Utóbbi el is nyerte a kártyanaptárak királynője nem hivatalos titulust, hiszen egymaga több, mint 100 különböző kartonlapocskán tűnt fel. A modellek pedig olyan híresek lettek, hogy mind több lány akart a nyomukba lépni.

Csemege kártyanaptár, 1982
Csemege kártyanaptár, 1982

A gombamód szaporodó modell iskolák és tanfolyamok éppen a kártyanaptárak köré építették bevonzó szövegeiket, és a lányok tetemes része akár ingyen is bevállalt egy-egy ilyen fotózást, mert úgy érezték, hogy ez nyithatja meg előttük a kapukat.

GYÖNGYSZÖV Áfész Pattinka Sütőüzeme, 1987
GYÖNGYSZÖV Áfész Pattinka Sütőüzeme kártyanaptár, 1987

Azonban a hatalmasra nőtt igényekre még az ilyen ingyenképek sem nyújtottak megfelelő alapanyagot, így gyakran előfordult, hogy a különböző újságok számára készült fotókat a modellek hamarosan kártyanaptár formájában is viszontlátták, noha erre semmilyen engedélyt sem kért tőlük senki.

Mindent egy helyen: a Takarékszövetkezetnél! 1988
Mindent egy helyen: A Takarékszövetkezetnél! kártyanaptár, 1988

Persze már akkor is voltak, akik rossz szemmel nézték az ilyen jellegű naptárok rohamos terjedését és enyhébb esetben csak a meztelenkedés öncélú voltát, míg sok esetben a népességre gyakorolt káros hatást is hangosan kifogásolták. 1989-ben még egy kutatás is született, ahol nős férfiakat osztottak két csoportra és az egyik csapatnak ilyen naptárakat mutattak. Később mindenkinek egy kérdőíven kellett nyilatkoznia arról, hogy miként ítéli meg a feleségét és a naptárral „fertőzött” csoport átlagban 30 százalékkal alacsonyabb pontszámot adott meg. Persze arról nem szólt a fáma, hogy a naptárak megtekintése előtt mi volt a véleményük. Ez az időszak azonban már egybeesett a kártyanaptár-aranykor végével, mivel a rendszerváltás idején (a pornólapok előretörésével) az ilyen lapocskák fokozatosan eltűntek, és csak a kétezres évek elején kezdtek újra megjelenni.

 

A szerző nem csak a Kádár-kor és a marketing titkaiba ásta bele magát. Első könyvében a Balaton legnagyobb rejtélyeiben a magyar tengerről gyűjtötte össze a legérdekesebb sztorikat, amolyan Tó-retró stílusban. A négy év kutatómunkával készült könyvvel kapcsolatban további részletek és megrendelés itt

Köszönjük a Kártyanaptár gyűjtők csoportjának segítségét!