Detto – Mese a globalizmusellenes terrorcsoportról, az MLM cégről és az uzsonnás dobozról

Jól szerepel a Sweetchili hobbiprojektje a filmes fesztiválokon

Késő este. Közös szeánsszal nyitja a meetinget a menő irodaház egyik felső emeletén az MLM-es csapat, ezzel egy időben a parkolóházban egy leszakadt fehér furgon gyomrából előmászik három fiatal melós.

Detto kisjátékfilm, 2020.
Detto kisjátékfilm, 2020.

A két, párhuzamosan futó történetet egy egyszerű, hétköznapi tárgy kapcsolja össze. Egy kis kék ételhordó doboz, amelyet más és más jelentéstartalommal töltenek tele az irodaház felső emeleti tárgyalójában, mint a mélygarázs szakadt furgonja mellett. Az egyik cselekményszálon felmagasztosul az otthon melegének és a szeretteink gondoskodásnak a jelképeként, míg a másik oldalon mint a kizsákmányolást szimbolizáló „műanyag ételkoporsó” jelenik meg.

Mintha párhuzamos univerzumban futna a két cselekmény, ahol a „fent és lent” alig különbözik: a vezetők tekintélyelvű, erőszakos emberek, a megkérdőjelezhetetlen igazságok kinyilatkoztatói. A félelem légkörében irányított, teljesen demotivált munkatársak pedig egyéb lehetőség híján megalkuvókká válnak és a túlélésre játszanak.

Detto kisjátékfilm, 2020.
Detto kisjátékfilm, 2020.

Nincsenek hősök egyik univerzumban sem. Az egyetlen szimpatikus karakter, az MLM csapat egyik tagja mer csak hangot adni értetlenségének: „lázadása” és „bukása” jól tükrözi az értékeket vesztett világot, ahol az ember válik eldobható eszközzé.

A kis doboz mindkét szálon szép lassan megtelik jelentéssel, amely túlmutat a realitáson, az értelmen, a megértésen és átlényegül: az egyik oldalon szinte az üdvösség eszközévé válik, míg a másikon démonizálódik.

Detto kisjátékfilm, 2020.
Detto kisjátékfilm, 2020.

Vajon hol ér össze a két párhuzamos történet és hozhat-e a végkifejlet katarzist egy gyűlölet és a fanatizmus uralta torz világban, ahonnan kikopnak az emberi értékek és a cél mindig szentesíti az eszközt?

 

Díjnyertes hobbiprojekt

A Detto című kisjátékfilm hobbiprojektként, baráti összefogásból valósult meg 2020-ban, mindenfajta állami, vagy egyéb támogatás nélkül.  Egy teljes egészében a szakma iránti szeretetből készült, nonprofit vállalkozás. A rendelkezésre álló egymillió forint nagyrészt a színészek – kedvezményesen vállalt – tiszteletdíját fedezte.  Az utómunka idén júliusban fejeződött be, szintén az alkotók szabadidejében.

Bárány Gábor, a Sweetchili Film stúdióvezetője, aki a rövidfilm producere és egyik operatőre volt, a projektre egyfajta küldetésként tekint:

„Fontosnak tartjuk, és szakmailag is ambicionáljuk a kulturális értékteremtést. Hiszünk abban, hogy a film üzenete fontos és aktuális, szeretnénk, hogy eljusson minél több emberhez. Arra biztatunk mindenkit, hogy ossza meg a közösségi médiában, terjessze szabadon, tegyük közkinccsé”.

A vágás és utómunka szintén a Sweetchili Filmnél készültek, a forgatási helyszínt pedig az ACG reklámügynökség biztosította – szintén ingyen.

A forgatókönyvíró Sallai Ervin, a rendező Vörös András, a közelmúltban nagy sikert aratott Foglyok című televíziós film forgatókönyvírója volt.

Örömteli hír, hogy a Detto című kisjátékfilmet a Barcelona Indie Filmmakers Festival, a 65. Országos Függetlenfilm Fesztivál,  is beválogatta a versenyprogramjába. 2020 októberében a Detto elnyerte a Malter-Vándor Filmfesztivál különdíját. Gratulálunk Gábornak és a stáb többi tagjának!

Bárány Gábor producer, Sallai Ervin forgatókönyvíró, és Vörös András rendező a Malter Filmfesztivál díjkiosztóján