holdséta és lágytojás

Holdséta és lágytojás: de mi a közös bennük?

Omega Speedmaster “Moonwatch” hirdetés a ’70-es évekből.

“Néhányan arra használják a Speedmastert, hogy lágytojást készítsenek. Mások az időt mérik vele a holdséta alatt.”

De hogyan lett az Omega kronográfjából “Moonwatch”, a NASA hivatalos időmérője?

A legenda, amely szerint a NASA fiatal mérnöke egy houstoni órakereskedőtől vásárolt titokban különféle órákat tesztelésre, nem állja meg a helyét, ugyanis a NASA közbeszerzési pályázatot hirdetett 1964-ben.

A tesztelési folyamatban négy óramárka (a Longines, az Omega, a Rolex es a Hamilton) többféle modellje vett részt. A rendkívül szélsőséges körülmények között zajló, négy hónapos tesztelésen egyedül az Omega Speedmaster ment át.

A kronográf hivatalosan a Gemini-4 misszió során debütált: Ed White viselte az első űrséta alatt. Mivel a pályázati felhívást importőröknek küldte ki a NASA, ezért az anyacég csak a sajtófotókból értesült arról, hogy a Speedmaster megjárta a világűrt.

A “Speedy” először az Apollo 11 fedélzetén, 1969 július 20-án jutott el a Holdra. Az Omega legendás marketinggépezete gyorsan belendült és a márkából rövid időn belül ikon lett. Megszületett a Moonwatch: az első és egyetlen óra, amely nem csak a holdsétákon bizonyított, de a konyhában is remekül megállja a helyét.

Omega Speedmaster “Moonwatch” print hirdetések a ’70-es évekből

Képek forrása: pinterest.com

 

Érdekel a téma? Neked ajánlom:

EXCLUSIVE: the truth about the real Armstrong’s and Aldrin’s Speedmaster references and how the Omega Speedmaster became the Moonwatch

Omega Speedmaster History Part 1 – the early pre-moons