holdséta és lágytojás

Holdséta és lágytojás: de mi a közös bennük?

Omega Speedmaster „Moonwatch” sajtóreklám a ’70-es évekből

A sikeres holdra szállás után az Omega intenzív print reklámkampányba kezdett és a rövid idő alatt ikonná váló „Moonwatch” kronográfot többek között a Life Magazine és a National Geographic hasábjain hirdette. A ’70-es évek Omega reklámjai többnyire oldalpárban készültek. A National Geographic-ban megjelent egyik Speedmaster reklám az alábbi, zseniális headline-nal futott: „Néhányan arra használják a Speedmastert, hogy lágytojást készítsenek. Mások az időt mérik vele a holdséta alatt.”

 

De hogyan lett az Omega kronográfjából „Moonwatch”, a NASA hivatalos időmérője?

Elsőként 1962-ben járt az űrben Speedmaster. Walter Schirra, a Gemini program űrhajósa vitte magával az a Sigma-7 küldetés során. A 105.003 referenciaszámú óra Schirra saját tulajdona volt – csak évekkel később lett ugyanis az Omega kronográfja a NASA „hivatalos időmérője”.

Omega Speedmaster" Moonwatch"
Az első Omega Speedmaster (CK 2998) ami megjárta a világűrt. A kép forrása: omega.com

A legenda, amely szerint a NASA fiatal mérnöke egy houstoni órakereskedőtől vásárolt titokban különféle órákat tesztelésre, nem állja meg a helyét, ugyanis a NASA közbeszerzési pályázatot hirdetett 1964-ben.

A tesztelési folyamatban négy óramárka (a Longines, az Omega, a Rolex és a Hamilton) többféle modellje vett részt. A rendkívül szélsőséges körülmények között zajló, négy hónapos tesztelésen egyedül az Omega Speedmaster ment át.

A kronográf hivatalosan a Gemini-4 misszió során debütált: Ed White viselte a csuklóján az első űrséta alatt. Mivel a pályázati felhívást importőröknek küldte ki a NASA, ezért az anyacég csak a sajtófotókból értesült arról, hogy White egy Omega Speedmastert hordott a küldetés során.

A „Speedy” először az Apollo 11 fedélzetén, 1969 július 20-án jutott el a Holdra. Az Omega legendás marketinggépezete gyorsan belendült és a márkából rövid időn belül ikon lett. Megszületett a Moonwatch: az első és egyetlen óra, amely nem csak a holdsétákon bizonyított, de a konyhában is remekül megállja a helyét.

Omega Speedmaster "Moonwatch" print reklám
Omega Speedmaster „Moonwatch” print hirdetések a ’70-es évekből

Képek forrása: pinterest.com

 

Érdekel a téma?

Neked ajánlom: